Numere prime in Pascal

Am primit cateva intrebari legate de numere prime in Pascal. Raspunsul se alfa prin comentarii, dar pentru cei care nu au timp sa caute m-am gandit sa dezvolt ideea intr-un tutorial.

Sa pornim de la un exemplu clasic de problema cu numere prime: este numarul a numar prim?

Sa vedem cum trebuie sa gandim problema… un numar prim nu are niciun divizor in afara de 1 si de el insusi. Cea mai simpla metoda este sa verificam toate numerele de la 2 la numar-1 si daca restul impartirii numarului la oricare dintre aceste valori este diferit de 0, atunci numarul nu este prim.

In pseudocod, algoritmul arata asa:


Consideram o variabila de tip boolean care va face verificarea pentru noi: pornim de la premiza ca numarul este prim, iar daca restul impartirii lui la una dintre valorile din intervalul (2; n-1) este egal cu 0, atunci variabila boolean devine false si concluzionam ca numarul nu este prim.

Sa vedem cum arata algoritmul de verificare daca un numar peste prim in Pascal:

Putem sa inlocuim loop-ul for cu un loop while:

Sau ne putem folosi de un loop repeat:

4 gânduri despre “Numere prime in Pascal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">