Ce este un VPS?

Cand vorbim despre gazduirea unui website, evident, ne gandim la calitatea serviciului, la spatiul pe care firma respectiva ni-l ofera si la multe alte detalii care practic ne ajuta sa facem alegerea perfecta in alegerea unui hosting web. Intotdeauna, orice persoana care are nevoie sa isi hosteze un website, trebuia sa se gandeasca in primul rand pe ce se axeaza acesta, resursele de care are nevoie si traficul care, ipotetic vorbind, o sa existe pe viitor. Cu toate ca nu este necesar sa ne gandim la trafic inca de la inceput, este un lucru bun, fiindca pe viitor ne poate salva de la a ne muta contul de gazduire pe un VPS sau un server dedicat.

vps

Ce este un Virtual Private Server?
Asa numitul Virtual Private Server ofera persoanelor un avantaj mai mare fata de gazduirea shared deoarece se refera partajarea exacta a resurselor unui server. Aceasta consta in:

1. Alocarea procesorului – un server dedicat (pentru cei care nu stiu, mai exact un calculator) isi poate imparti resursele dupa placul detinatorului in mai multe parti. Fiecare parte se poate numi VPS. Evident, impartirea se face in functie de resursele dedicatului astfel incat sa functioneze la capacitati maxime fiecare mini-calculator (VPS).

2. Memorie RAM – orice VPS de calitate trebuie sa aiba la baza o memorie destul de ridicata deoarece toate CMS-urile (platformele) se folosesc de aceasta. Cu cat exista mai multe platforme instalate pe un server, cu atat memoria (RAM) se epuizeaza. Pentru ca aceasta memorie sa isi faca mai bine treaba in cazul unei supraincarcari (overload) se poate folosi un Xen VPS care ofera si memore swap.

3. Spatiu pe disc (HDD) – Ideea unui VPS este aceea ca, fie cat de mult spatiu aveti pe hard, fisierele sunt complet izolate de celelalte persoane/site-uri. Aici este nevoie de setari la permisiuni, ceea ce se face foarte simplu si intr-o maniera foarte sigura.

4. Root access – deja intram in anumite detalii de care majoritatea sunt interesati. Indiferent de faptul ca detineti un VPS sau un dedicat, accesul va este in totalitate permis, nu exista limite, fapt pentru care puteti instala si rula orice aplicatii, ba chiar sa va folositi de internet prin intermediul serverului. Pentru a intelege mai exact despre ce este vorba, ganditi-va ca si cum va folositi de un calculator de la distanta. Avantajul pe care vi-l ofera acest acces este unul foarte mare deoarece, de exemplu, pe un cont de gazduire share nu puteti face anumite setari la server pentru instalarea unor script-uri ce necesita diferite modificari.

In cazul in care sunteti constienti inainte de crearea unui site ca aveti nevoie de mai multe facilitati, puteti foarte usor sa va folositi de un astfel de server. Este mai util si foarte usor de manevrat. Ba chiar puteti oferi si altor persoane gazduire fara alte taxe in plus.